Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ

 Mimes x office document icon ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Μεταπτυχιακά
ΕΞΑΜΗΝΟ : ΕΑΡ - 2ο ΕΞΑΜ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Μάθημα
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ :  
ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ :  
ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Λίνα Βεντούρα
  ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΚΩΔΙΚΟΣ 11Μ245  

Το μάθημα στοχεύει στην ανάλυση των σύνθετων αιτιών των μετακινήσεων και στη μελέτη των διαφορών/αλλαγών στα χαρακτηριστικά της μετανάστευσης και των μετακινούμενων στον τόπο/χρόνο. Εστιάζει στην κριτική προσέγγιση του ρόλου των οικονομικών και κοινωνικών ασυμμετριών, της πολιτικής και των δρώντων υποκειμένων στις μετακινήσεις και στις διαδικασίες ένταξης των μεταναστών. Επιχειρεί να εξοικειώσει τους φοιτητές με τις έννοιες, τις θεωρίες και τα εργαλεία που απαιτούνται για την πληρέστερη κατανόηση των σημερινών πληθυσμιακών μετακινήσεων. Η κατανόηση του μεταναστευτικού φαινομένου: Τα προβλήματα του παροντισμού και του εθνοκεντρισμού. Η ιστορική και διεθνική προσέγγιση.
Μετανάστευση: έννοιες, θεωρίες, περιοδολόγηση, τυπολογίες.
Νεότερη και σύγχρονη ιστορία της μετανάστευσης και της διασποράς:
Καπιταλισμός και άνισες διεθνείς σχέσεις. Ευρωπαϊκή ηγεμονία και αποικιοκρατία. Εθελούσια μετανάστευση, προσφυγιά, εξαναγκαστική μετακίνηση. Πολυεθνοτικές αυτοκρατορίες/έθνη-κράτη. Αρχετυπικές, εμπορικές και σύγχρονες διασπορές. Αγροτική έξοδος. Αστικοποίηση και εκβιομηχάνιση. Διεθνής καταμερισμός εργασίας, εθνικές και τοπικές αγορές εργασίας. Παγκόσμιοι πόλεμοι, διεθνείς και τοπικές συγκρούσεις και προσφυγικά κύματα. Κρατικές πολιτικές για τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες. Αποαποικιοποίηση και η διαίρεση Βορρά-Νότου. Η πολιτικοποίηση της μετανάστευσης. Ένταξη/αποκλεισμός. Αναθεώρηση της διχοτομίας αποδημία/μετανάστευση. Η συζήτηση για την αφομοίωση, την ενσωμάτωση και τους διεθνικούς δεσμούς. Οι μετακινήσεις μετά το 1989. Παγκοσμιοποίηση και περιφερειακές μετακινήσεις. Ανατροπές στους διεθνείς συσχετισμούς, ύστερος καπιταλισμός, νέο-αποικιοκρατία και πρόσφατες πληθυσμιακές μετακινήσεις. Διαφοροποίηση των μεταναστεύσεων και μετασχηματισμός του ρόλου των γυναικών στις διεθνείς μετακινήσεις. Προσωρινή μετανάστευση και μετανάστες «χωρίς χαρτιά». Από τις κρατικές στις περιφερειακές και διεθνείς πολιτικές. Η μεταναστευτική βιομηχανία.

  

panteion KPE banner

panteion KENI banner

panteion ESP banner

erasmus banner

panteion ELKE banner

diaugeia

Επικοινωνία

+30 210 9201386,  +30 210 9201043

 Η Γραμματεία δέχεται κάθε ΤΡΙΤΗ

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
ώρα 10.00' – 13.00'   Λεωφ. Συγγρού 136, 176 71 Καλλιθέα