ΙΣΤΟΡΙΑ, ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΙΑ, ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΗΣΗ Ι

 Mimes x office document icon ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Μεταπτυχιακά
ΕΞΑΜΗΝΟ : ΧΕΙΜ - 1ο ΕΞΑΜ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Μάθημα
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ :  
ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ :  
ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Νίκος Θεοτοκάς
  ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΚΩΔΙΚΟΣ 11Μ013  

Με άξονα τις διαθέσιμες πηγές και την ιστοριογραφική παράδοση και παραγωγή, μελετάται η συνάντηση των νοοτροπιών και των σύστοιχων παραδοσιακών προσλήψεων της ιστορίας με τις εθνικές ιδέες και τα νεοτερικά προτάγματα. Το σεμινάριο αρθρώνεται με κορμό την έκθεση της πορείας, των ερμηνευτικών προβλημάτων και της τεκμηρίωσης που προκύπτουν από το εκάστοτε ερευνητικό πρόγραμμα των διδασκόντων. Παράλληλα, το σεμινάριο υποδέχεται και οργανώνει σε διδασκαλία τις εργασίες νέων ερευνητών, υποψήφιων διδακτόρων και μεταπτυχιακών φοιτητών.

Κατά το ακαδημαϊκο έτος 2020-2021 οι εισηγήσεις των διδασκόντων θα έχουν ως πεδίο αναφοράς την Αθήνα στη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, από το 1821 ως το 1824.

Σκοποί μαθήματος

Το σεμινάριο αποσκοπεί στη διδασκαλία της έρευνας. Οι συναντήσεις αφιερώνονται σε τρέχουσες έρευνες και στη λογική της ανάδειξης, επεξεργασίας και χρήσης των πηγών. Μέρος των συναντήσεων αφιερώνεται στις εκπονούμενες έρευνες των μεταπτυχιακών φοιτητών και των υποψηφίων διδακτόρων που το παρακολουθούν.

Επιδιωκόμενα μαθησιακά αποτέσματα

Δυνατότητα οργάνωσης και υπηρέτησης ενός ερευνητικού σχεδίου, αναζήτηση και επεξεργασία αρχειαών τεκμηρίων, συγκρότηση βιβλιογραφικών συνόλων που υποστηρίζουν την έρευνα η οποία έχει αναληφθεί, Διατύπωση υποθέσεων εργασίας και δια των τεκμηρίων εισχειρηματολογία.

Βιβλιογραφία

Η βιβλιογραφία αναναιώνεται κάθε εξάμηνο, ανάλογα με τις ειδικές θεματικές του σεμιναρίου. Τεκμήρια και περιγραφικό υλικό διανέμονται ηλεκτρονικά ή προτείνονται με βάση τη διαθεσιμότητά τους στα ηλεκτρονικά αποθετήρια ή στη βιβλιοθήκη του Παντείου Πανεπιστημίου.

Τρόποι αξιολόγησης

Η παρουσία όσων εγγράφονται στο σεμινάριο είναι υποχρεωτική. Η αξιολόγηση των φοιτητών του ΠΜΣ λαμβάνει υπ’ όψη τις παρεμβάσεις και τις εισηγήσεις τους σε αυτό αλλά, βαθμολογείται με βάση την ρευνητική εργασία που αναλαμβάνουν, σε συνεργασία με τους διδάσκοντες, η πρόοδος της οποίας παρουσιάζεται στο σεμινάριο και κατατίθεται προς αξιολόγηση στο τέλος του εξαμήνου ή στην επαναληπτική εξεταστική περίοδο.

Ηλεκτρονική σελίδα μαθήματος

Μετά τις πρώτες δύο συναντήσεις, οργανώνεται η οριστική εξαμηνιαία διάρθρωση των σεμιναριακών συναντήσεων, η οποια αναρτάται στο: http://panteionsocialhistory.blogspot.com και στο openeclass.panteion.gr.

Οι φοιτητές εγγράφονται σε ειδικό αποθετήριο κειμένων (dropbox), όπου απόκεινται και ανανεώνονται τα υλικά του σεμιναρίου

             

    

panteion KPE banner

panteion KENI banner

panteion ESP banner

erasmus banner

panteion ELKE banner

diaugeia

Επικοινωνία

+30 210 9201386,  +30 210 9201043

 Η Γραμματεία δέχεται κάθε ΤΡΙΤΗ

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
ώρα 10.00' – 13.00'   Λεωφ. Συγγρού 136, 176 71 Καλλιθέα