Εκδηλώσεις

Το Πολυτεχνείο ως δημόσια ιστορία: οι χρήσεις, οι προσλήψεις, οι αναπαραστάσεις (1974-2023)

 "Το Πολυτεχνείο ως δημόσια ιστορία: οι χρήσεις, οι προσλήψεις, οι αναπαραστάσεις (1974-2023)" Πρόσκληση για υποβολή πρότασης

 

kenilogo gr

 ΜΟΝΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ

 

Πρόσκληση για υποβολή πρότασης

Η Μονάδα Μελέτης της Ιστορικής Κουλτούρας (Κέντρο Έρευνας Νεότερης Ιστορίας, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο) διοργανώνει επιστηµονικό συνέδριο µε θέµα:

Το Πολυτεχνείο ως δημόσια ιστορία:

Οι χρήσεις, οι προσλήψεις, οι αναπαραστάσεις (1974-2023)

 

pol

 

Χώρος: Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα ΙΙ

Χρόνος: Πέμπτη 9 – Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023

 

Φέτος συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την εξέγερση των φοιτητών ενάντια στη Δικτατορία τον Νοέμβριο του 1973. Από τα πρώτα κιόλας χρόνια της Μεταπολίτευσης, το «Πολυτεχνείο» (όπως αποτυπώθηκε η εξέγερση στη συλλογική μνήμη) αναδείχτηκε σε κομβικό «τόπο μνήμης» της ελληνικής κοινωνίας και της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας. Μέσα στην πρώτη δεκαετία είχαν ήδη παγιωθεί μια σειρά από εκδηλώσεις μνήμης με χαρακτήρα κινηματικό (πορεία), θεσμικό (κατάθεση στεφάνων) ή εκπαιδευτικό (σχολική γιορτή). Παράλληλα (και στη συνέχεια) η μνήμη της εξέγερσης αποτυπώθηκε στον αστικό ιστό (με οδωνύμια, γλυπτικές συνθέσεις και αναθηματικές πλάκες), μεταπλάστηκε καλλιτεχνικά (στην ποίηση, τη ζωγραφική, τον κινηματογράφο), ενώ προκάλεσε (και συνεχίζει να προκαλεί) αντιπαραθέσεις στον δημόσιο λόγο, τον Τύπο και το διαδίκτυο. Για πενήντα χρόνια τώρα το Πολυτεχνείο λειτουργεί ταυτόχρονα ως τόπος σύγκλισης και ως τόπος σύγκρουσης των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Σχεδόν όλες οι πολιτικές παρατάξεις επιδίωξαν να συνδεθούν ποικιλοτρόπως με τη μνήμη του, με εξαίρεση την Άκρα Δεξιά. Την ίδια στιγμή, σχεδόν όλες οι πολιτικές παρατάξεις αντιπαρατίθενται μεταξύ τους διεκδικώντας προνομιακή σχέση ή νοηματοδοτώντας με διαφορετικό τρόπο η καθεμιά το Πολυτεχνείο.

 

Το συνέδριο θα επικεντρωθεί σε όλες αυτές τις χρήσεις, τις προσλήψεις, τις αναπαραστάσεις και τις διαμάχες που εκδηλώθηκαν στα πενήντα χρόνια από την εξέγερση έως σήμερα. Ενδιαφέρουν ασφαλώς οι επετειακές πρακτικές, οι κινηματικές και θεσμικές κρυσταλλώσεις, τα υλικά κατάλοιπα της εξέγερσης, οι πρακτικές οικειοποίησης και η στελέχωση των πολιτικών κομμάτων. Ενδιαφέρουν επίσης η αρθρογραφία και οι διαμάχες στα ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα, τα απομνημονεύματα και οι προφορικές μαρτυρίες, οι αποτυπώσεις στη σχολική ιστορία, οι εικονογραφικές και γλυπτικές απεικονίσεις, οι ονοματοδοσίες και κάθε άλλη δημόσια δράση.

 

Υπό την οπτική των ανωτέρω, οι εισηγήσεις θα µπορούσαν να κινηθούν στις ακόλουθες ενδεικτικές διαστάσεις του θέµατος, δίχως να αποκλείονται τυχόν άλλες που κινούνται στην ευρύτερη προβληµατική του συνεδρίου:

  • Κινηματικές και θεσμοθετημένες εκδηλώσεις: η κατάθεση στεφάνων, η πορεία, η σχολική γιορτή (στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα)
  • Οι διαμάχες για την ορθή ανασύνθεση, την κληρονομιά και το «νόημα» του Πολυτεχνείου (στις εφημερίδες, το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης)
  • Οι πολλαπλές πολιτικές χρήσεις: ο λόγος των κομμάτων και το στελεχικό τους δυναμικό, ο λόγος των κινημάτων, οι κοινοβουλευτικές αντιπαραθέσεις
  • Η “Γενιά του Πολυτεχνείου”
  • Οι αποτυπώσεις στον αστικό ιστό και ευρύτερα στον δημόσιο χώρο (ονοματοδοσίες, δημόσια γλυπτική κ.τ.ό.)
  • Οι ποικίλες καλλιτεχνικές αποδόσεις, ανασυνθέσεις ή μεταπλάσεις της εξέγερσης (στη ζωγραφική, την χαρακτική, τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο κ.τ.ό.)
  • Οι μαρτυρίες, οι αφηγήσεις και τα απομνημονεύματα όσων με οποιοδήποτε τρόπο μετείχαν στα γεγονότα του τριημέρου
  • Οι δημοσιογραφικές έρευνες για τα πρόσωπα και τα γεγονότα

Οι προτάσεις οφείλουν να περιλαµβάνουν: α) τον τίτλο της εισήγησης, β) περίληψη 250 λέξεων και γ) σύντοµο βιογραφικό σηµείωµα (200 λέξεις) του εισηγητή/της εισηγήτριας.

Η υποβολή προτάσεων θα πρέπει να γίνει έως τις 30 Ιουνίου 2023 στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Οργανωτική επιτροπή

Γιώργος Αφένδρας, ΕΤΕΠ, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Αρτεμισία Αθανασίου, υποψ. διδάκτωρ, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Μιλτιάδης Σπυράτος, μεταπτυχιακός φοιτητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Αρετή Καλεσάκη, μεταπτυχιακή φοιτήτρια, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Επιστημονική επιτροπή

Χάρης Αθανασιάδης, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Ανδρομάχη Γκαζή, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Βαγγέλης Καραμανωλάκης, ΕΚΠΑ

Χριστίνα Κουλούρη, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Φανή Κουντούρη, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Νίκος Μαραντζίδης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

panteion KPE banner

radio banner

panteion KENI banner

panteion ESP banner

erasmus banner

panteion ELKE banner

diaugeia

Επικοινωνία

+30 210 9201386,  +30 210 9201043

 Η Γραμματεία δέχεται κάθε ΤΡΙΤΗ

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
ώρα 10.00' – 13.00'   Λεωφ. Συγγρού 136, 176 71 Καλλιθέα