ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ
ΠΜΣ «Πολιτική Επιστήμη και Νεότερη Ιστορία»
ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

 

Η πολιτική ποιότητας του ΠΜΣ Πολιτική Επιστήμη και Νεότερη Ιστορία εναρμονίζεται με την συνολική Πολιτική Ποιότητας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας και με την Πολιτική Ποιότητας του Παντείου Πανεπιστημίου και προσαρμόζεται στις τρέχουσες συνθήκες και απαιτήσεις. Σκοπός της πολιτικής ποιότητας του ΠΜΣ είναι η διαρκής διασφάλιση και βελτίωση της ποιότητας της εκπαιδευτικής και ερευνητικής του δράσης στη βάση των θεμελιωδών αρχών που περιγράφονται παρακάτω. Η Πολιτική Ποιότητας του ΠΜΣ εγκρίνεται από τη Συνέλευση του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας και την Κοσμητεία της Σχολής Πολιτικών Επιστημών και δημοσιοποιείται στον ιστότοπό του. Οι διαδικασίες διασφάλισης της ποιότητας του ΠΜΣ συντονίζονται και πραγματοποιούνται με ευθύνη της Ομάδας Εσωτερικής Αξιολόγησης (ΟΜΕΑ) του Τμήματος. Η ΟΜΕΑ συνεργάζεται με την Συντονιστική Επιτροπή του ΠΜΣ, τον Πρόεδρο και τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος, τη Γραμματεία του Τμήματος και τη ΜΟΔΙΠ για την επιτέλεση του έργου της.

Το ΠΜΣ για να εκπληρώσει την αποστολή του και τους εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς του στόχους σε συνάρτηση με τις αξίες και την Πολιτική Διασφάλισης Ποιότητας του Τμήματος και του Παντείου Πανεπιστημίου δεσμεύεται σε θεμελιώδεις αρχές που έχουν να κάνουν με:

Ειδικότερα, το ΠΜΣ έχει σκοπό τη διδασκαλία της έρευνας και την εξειδίκευση πτυχιούχων σε ειδικές θεματικές ενότητες ή επί μέρους κλάδους του γνωστικού του αντικειμένου. Έμφαση δίνεται στην καλλιέργεια της αναλυτικής και κριτικής ικανότητας στη διερεύνηση πολύπλοκων κοινωνικών προβλημάτων και την χάραξη και εφαρμογή πολιτικών για την αντιμετώπισή τους, αξιοποιώντας δημιουργικά επιστημονικά εργαλεία από διαφορετικές επιστημονικές πειθαρχίες. Στο πλαίσιο αυτό, αναγκαία είναι η εμβάθυνση και εξοικείωση των φοιτητών/τριών σε ζητήματα μεθοδολογίας κοινωνικής έρευνας με την αξιοποίηση των σύγχρονων εργαλείων της πληροφορικής.

Στόχος του ΠΜΣ είναι να εξοπλίσει τους φοιτητές με τις απαραίτητες θεωρητικές και μεθοδολογικές γνώσεις που θα τους επιτρέψουν να αναγνωρίζουν, να κατανοούν και να ερμηνεύουν σφαιρικά και τεκμηριωμένα τα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα του παρόντος και παρελθόντος χρόνου. Η εμβάθυνση των γνώσεων των αποφοίτων για τις θεωρητικές και ερευνητικές παραδόσεις της πολιτικής επιστήμης, της πολιτικής θεωρίας και της ιστορίας έχει ως στόχο την παραγωγή πρωτότυπου επιστημονικού έργου στους ως άνω τομείς. Ειδικότερα, κεντρική επιδίωξη του ΠΜΣ είναι να προσφέρει στους αποφοίτους τις γνώσεις και τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες για να ανταποκριθούν άμεσα στη ζήτηση της αγοράς εργασίας στο χώρο των Κοινωνικών Επιστημών, είτε ως ερευνητές είτε ως στελέχη στον δημόσιο, ιδιωτικό και κοινωνικό τομέα της οικονομίας. Ταυτόχρονα, η συστηματική ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων σε ένα πλαίσιο συνεργατικό που αποδίδει μεγάλη έμφαση στο ακαδημαϊκό ήθος και στην κοινωνική σημασία της γνώσης αποτελεί απαραίτητο εφόδιο για την ανάληψη πρωτοβουλιών και ευθυνών εντός της ευρύτερης κοινωνίας πολιτών.

Πιο συγκεκριμένα το ΠΜΣ στοχεύει: α) στην απόκτηση από τους/τις φοιτητές/τριες επιστημονικών γνώσεων και την ανάπτυξη κριτικής σκέψης στα διαφορετικά αντικείμενα που θεραπεύει, β) στην εμβάθυνση των φοιτητών/τριών στις μεθόδους επιστημονικής σκέψης και έρευνας, γ) στην παροχή των απαιτούμενων γνώσεων και δεξιοτήτων για την ένταξη των φοιτητών/τριών σε θέσεις ευθύνης στην αγορά εργασίας και δ) στην προετοιμασία για την εκπόνηση διδακτορικών σπουδών.

Επιπρόσθετα, με όρους ποιότητας, το ΠΜΣ στοχεύει: α) στην αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου και την ενίσχυση των επιδόσεων των φοιτητών/τριών, β) στην υποστήριξη της διεθνοποιημένης και της διεθνούς διάστασης του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου και γ) στην αναβάθμιση της ερευνητικής δραστηριότητας και του εξωστρεφούς προσανατολισμού.