Ιστορίες των αποφοίτων μας

Πανταβού


"Έχουν περάσει 5 ολόκληρα χρόνια από την αποφοίτηση μου από το τμήμα ΠΕκΙ. Σήμερα ζω στο Άμστερνταμ και ειδικεύομαι στο social media marketing για μια διεθνή εταιρία ηχητικών συστημάτων - κάτι που το 2016, όταν έπαιρνα το πτυχίο μου, μου φαινόταν σαν ένα πολύ μακρινό όνειρο. Το πρώτο βήμα έγινε παρακολουθώντας μαθήματα εφαρμογής υπολογιστικών συστημάτων στις κοινωνικές επιστήμες, όπου μυήθηκα για πρώτη φορά στο κόσμο της έρευνας και επικοινωνίας. Πέρα από τη φύση των μαθημάτων που είχαν μεγάλο ενδιαφέρον, η αγάπη των καθηγητών για το αντικείμενό τους, ήταν αυτό που με έκανε να θελήσω να κάνω το επόμενο βήμα με τις σπουδές μου. Να θυμάστε πως ακόμα και αν το Τμήμα που παρακολουθείτε δεν είναι η πρώτη σας επιλογή, πάντα βρίσκεις ένα μάθημα ή καθηγητή που θα σου δείξουν έναν νέο δρόμο. Έτσι και έγινε. Έχοντας πλέον μια βάση, συνέχισα τις σπουδές μου στην Ολλανδία με ένα μεταπτυχιακό στη πολιτική επικοινωνία στο UvΑ. Δεν θα πω ψέματα, η μετάβαση σε ένα νέο κράτος, εκπαιδευτικό σύστημα και ο επαναπροσδιορισμός ταυτότητας σε μια νέα κουλτούρα δεν ήταν εύκολη, ωστόσο αυτές οι δυσκολίες είναι που σε ωριμάζουν και σε φέρνουν κοντά σε ανθρώπους με παρόμοια βιώματα. Αν λοιπόν έχεις όνειρο να δεις πως είναι η ζωή σε μια άλλη χώρα, δες το σαν ευκαιρία! Με το πέρας των σπουδών μου, ξεκίνησα σε θέσεις πρακτικής που αργότερα οδήγησαν σε θέσεις εργασίας, τόσο στον Δημόσιο όσο και τον Ιδιωτικό Τομέα. Πλέον έχω τη δυνατότητα, παράλληλα με την 9-5 δουλειά μου, να βοηθάω εξ’αποστάσεως ελληνικές εταιρίες με το marketing plan τους - καθώς και την οικογενειακή μου επιχείρηση - το οποίο μου δίνει απίστευτη ενέργεια και ευχαρίστηση. Όσο κλισέ και να ακούγεται, εύχομαι όλοι σας να κυνηγάτε τα όνειρα σας και να θυμάστε πως εσείς είστε οι συγγραφείς της ιστορίας σας. Και για εσάς που τώρα ξεκινάτε τη φοιτητική σας πορεία, θα σας παρότρυνα να παρακολουθήστε πολλά και διάφορα μαθήματα στο Τμήμα, και να ψαχτείτε ώστε να βρείτε τη κλίση σας. Καλή δύναμη με τις σπουδές and don’t forget to have fun! " - Αλεξάνδρα Πανταβού (απόφοιτη 2016)

 

Τσαρούχα

 

"Αποφοίτησα από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας το 2019. Όλα αυτά τα χρόνια, μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων και να διευρύνω τους ορίζοντες μου παρακολουθώντας μαθήματα για Διεθνή πολιτική, την Ιστορία, την Κοινωνιολογία, την Πολιτική Επιστήμη, τα ΜΜΕ και Επικοινωνία, Πληροφοριακά συστήματα αλλά και Ψυχολογία και Διοίκηση Ανθρώπινου δυναμικού εκμεταλλευόμενη την δυνατότητα επιλογής μαθημάτων και από άλλα τμήματα. Ακόμη, ταξίδεψα στο εξωτερικό με το πρόγραμμα Erasmus αλλά και Erasmus + (internship) και πραγματοποίησα πρακτική άσκηση στην Αθήνα. Όλα αυτά με βοήθησαν τελικά να ανακαλύψω τι μου ταιριάζει. Σε όλες τις αίθουσες υπήρχε έντονο το αίσθημα ευαισθητοποίησης για όλα τα κοινωνικά φαινόμενα αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα και υπήρξε μια γερή βάση για την μετέπειτα ζωή. Παράλληλα με τις σπουδές μου εργάζομουν σε έναν χώρο της εστίασης και αυτό λειτούργησε συνδυαστικά καθώς ένιωσα την ανάγκη να κάνω κάτι ώστε να προσφέρω στο κοινωνικό σύνολο αλλά και να συμβάλω στην ευημερία των εργαζομένων σε επιχειρήσεις, βοηθώντας τους εργαζόμενους να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Σήμερα είμαι HR Associate στην CKH GROUP, εθελόντρια στον οργανισμό Μετάδραση και έγινα δεκτή στο μεταπτυχιακό του Strategic in HRM του Alba College. Για εμένα, το Τμήμα μας ήταν η καλύτερη αρχή και η καλύτερη βάση για να ξεκινήσεις την ακαδημαϊκή σου ζωή καθώς σου δίνει την δυνατότητα αλλά και την ελευθερία να καταλάβεις με τι πραγματικά θέλεις να ασχοληθείς. Δεν σε ονομάζει γιατρό, δικηγόρο, λογιστή, ή πολιτικό μηχανικό από τα 18 αλλά σου δίνει τις γνώσεις για να διαλέξεις εσύ την ειδικότητά σου!" - Ελπίδα Τσαρούχα (απόφοιτη 2019)

 

Πουρνάρα

"Μέσα από το Τμήμα μου έμαθα να σκέφτομαι κριτικά, να πραγματοποιώ εμπειρική έρευνα, να αναζητώ όλο και περισσότερα εφόδια που θα με βοηθήσουν στην μετέπειτα πορεία μου, δημιούργησα σημαντικές φιλίες και απέκτησα εμπειρίες που θα με ακολουθούν για το υπόλοιπο της ζωής μου. Κομβικό μέρος της φοιτητικής μου καριέρας αποτέλεσε η πτυχιακή εργασία καθώς έπαιξε σημαντικό ρόλο στη εισαγωγή μου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών "Διοίκηση Υπηρεσιών" (Master in Services Management) όπου και φοιτώ μέχρι και σήμερα. Παράλληλα με τις σπουδές μου απασχολήθηκα στον ιδιωτικό τομέα, σε διάφορους τομείς, από σερβιτόρα και πωλήτρια μέχρι υπεύθυνη βάρδιας σε παγκόσμια αλυσίδα σούπερ μαρκετ  (Lidl). Σήμερα εργάζομαι  ως υπεύθυνη γραμματείας marketing και πωλήσεων στην Mediterra S.A.- Mastihashop, θυγατρική εταιρεία της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου. Επόμενο βήμα είναι η δημιουργία μίας startup επιχείρησης μέσα στα επόμενα 3 χρόνια. Φτάνοντας λοιπόν στο απολογιστικό κομμάτι, θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό για τις επιλογές μου, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Τμήμα και τους καθηγητές μου και ελπίζω η επιλογή του καθενός να τον κάνει ευτυχισμένο και σίγουρο για το μέλλον του." - Ελευθερία Πουρνάρα (απόφοιτη 2016)

 

papagiannis

"Αν θα έπρεπε να περιγράψω με μία λέξη την εμπειρία μου από το ΠΕκΙ αυτή θα ήταν: «χειραφετητική». Εισάχθηκα τελευταίος το 2016 και αποφοίτησα με έπαινο πρωτεύσαντα από το ΙΚΥ το 2020, ακριβώς χάρη στις γνώσεις που έλαβα και την παιδευτική διαδικασία που πέρασα. Το πρόγραμμα, περιλάμβανε λίγα υποχρεωτικά μαθήματα, μικρή δεσμευτικότητα ως προς την φυσική παρουσία και πολλές γνωστικές επιλογές. Οι καθηγητές ήταν ανοιχτόμυαλοι και έδιναν έμφαση στην κριτική σκέψη. Όλα αυτά αποτέλεσαν τα εργαλεία για την ολόπλευρη εξέλιξή μου. Μαθαίνοντας να σκέφτομαι και να λειτουργώ χωρίς αγκυλώσεις και έξω απ’ την πεπατημένη, κατάφερα σε νεαρή ηλικία να γίνω Audience Development Manager σε έναν μεγάλο όμιλο ψηφιακών εκδόσεων (24 Media). Εν συνεχεία, ανελίχθηκα σε Σύμβουλο Ψηφιακής Επικοινωνίας & Engagement για ελληνικά κόμματα και εκδοτικούς ομίλους, ενώ συν-ίδρυσα έναν πετυχημένο δημοσιογραφικό οργανισμό. Όλα αυτά φυσικά έγιναν με πολύ κόπο και πέρα του προγράμματος σπουδών. Όμως τίποτα δεν θα ήταν εφικτό αν πρωτίστως δεν αποκτούσα τον κατάλληλο τρόπο σκέψης (mind-set) από αυτό το προπτυχιακό." - Χρήστος Παπαγιάννης (απόφοιτος 2020)

 

 

Monogioudis Foto


"Η εγγραφή μου στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας το 2000 ήταν μόνο η αρχή μιας μακράς πορείας, ακαδημαϊκής και μη, γεμάτης γνώση, ερεθίσματα και εμπειρίες. Μετά από μια εξάμηνη φοίτηση στο Πανεπιστήμιο της Ιένας ως φοιτητής Erasmus, παρακολούθησα έναν διετή μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών στη Συγκριτική Πολιτική στο Πανεπιστήμιο του Tübingen, ενώ λίγο αργότερα εκπόνησα τη διδακτορική μου διατριβή στη Σχολή Σλαβικών και Ανατολικοευρωπαϊκών Σπουδών του University College London. Οι προπτυχιακές μου σπουδές στο Πάντειο δεν στάθηκαν ποτέ εμπόδιο στην ακαδημαϊκή μου πορεία, απεναντίας αποτέλεσαν τη στέρεη βάση μιας διαδρομής που ανταποκρινόταν στις επιθυμίες και τους στόχους μου. Σε επαγγελματικό επίπεδο εργάζομαι τα τελευταία έξι χρόνια στο Μορφωτικό/Πολιτιστικό Τμήμα της γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα σε μια θέση που προκηρύχθηκε εξαρχής για πολιτικούς επιστήμονες με εξειδίκευση στην Ιστορία.

Θυμάμαι μια από τις πρώτες μέρες στο Πάντειο έναν τελειόφοιτο να λέει πως το Τμήμα μας είχε 87% ετεροαπασχόληση και 13% ανεργία μετά την αποφοίτηση. Είκοσι χρόνια μετά μπορώ να διαβεβαιώσω ότι γνωρίζω πολύ περισσότερους αποφοίτους του Τμήματος να εργάζονται με την ιδιότητά τους ως πολιτικοί επιστήμονες, θεωρώ δε την αποκλειστική σύνδεση των σπουδών με την απορρόφηση στην αγορά εργασίας προβληματική, διότι η επαγγελματική αποκατάσταση εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων, όπως η γλωσσομάθεια, η επαγγελματική εμπειρία ή ακόμα και η συγκυρία. Επίσης, δεν πρέπει να υποτιμάμε την ευρεία Παιδεία που προσφέρουν οι σπουδές στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, ένα εφόδιο που θα μας συντροφεύει εφ’ όρου ζωής. Και μόνο γι’ αυτό νιώθω τυχερός και ευγνώμων που φοίτησα στο Τμήμα αυτό" - Γιώργος Μονογιούδης (απόφοιτος 2005)

 

Marouli


"Η φοίτησή μου στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας συνέβαλε όχι μόνο στην ακαδημαϊκή μου εξέλιξη αλλά και στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μου. Το εύρος των διαθέσιμων θεματικών στο Πρόγραμμα Σπουδών και η καθοδήγηση των διδασκόντων, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα παρακολούθησης Μαθημάτων Εκτός Τμήματος με βοήθησαν να διευρύνω τους ορίζοντές μου, παρέχοντάς μου τα μέσα να ερμηνεύσω πολύπλευρα την πραγματικότητα. Σε συνέχεια αυτών, το Tμήμα μου έδωσε τη δυνατότητα να ταξιδέψω και να γνωρίσω διαφορετικούς τρόπους διδασκαλίας, εργασίας και ζωής, μέσω του προγράμματος Erasmus+, το οποίο και αξιοποίησα για σπουδές στην Πολωνία και για πρακτική άσκηση στην Ισπανία, αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες. Παράλληλα πραγματοποίησα πρακτική άσκηση και στην Αθήνα, στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, όπου ήρθα σε επαφή με τις ερευνητικές διαδικασίες, μαθαίνοντας την εφαρμογή όσων είχα διδαχτεί μέχρι τώρα. Επιθυμώντας να εξειδικευτώ περισσότερο στον συγκεκριμένο τομέα, μετά την αποφοίτησή μου ακολούθησα το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Tτμήματος, στην κατεύθυνση της Πολιτικής Κοινωνιολογίας και Συγκριτικής Πολιτικής. Σήμερα εργάζομαι ως Junior Editor στον μη-κερδοσκοπικό ερευνητικό οργανισμό διαΝΕΟσις". - Βασιλική Μαρούλη (απόφοιτη 2020)

 

Matsa

"As I write these words sitting in Washington, D.C., I am trying to assess my journey as a political scientist. I am the quintessential “brain drain” immigrant, having moved to the U.S. to materialize my dreams of becoming a better social scientist. In doing so I feel that I have been able to add some value to society by contributing what I believe are important facts that allow citizens to make informed decisions. But where did it all start? Well, in my hometown of Athens, Greece. Like much of my generation, my parents wanted me to become a doctor or a lawyer. For some reason though, I was always drawn to political happenings. I remember so many big political developments while I was growing up - from the large demonstrations in Athens in the early 90s about the name dispute of Macedonia, the assassination of MP Bakoyannis, to the introduction of the Euro. I was always intrigued, yearning to find out more and understand the why, what and how. All these developments were always tied to changes in political power, the inner workings of the political parties and Greece’s relationship to Europe and the world. Somehow Greece felt like the epicenter of the world. Little did I know that Washington D.C., my home of 13 years now, feels even more like that. As a result, I was determined to become a political scientist and do that in Athens. Contrary to my father’s desires, I applied to Panteion University of Social and Political Sciences. This was definitely one of the best decisions of my life. The school shaped me and opened doors to a very successful and rewarding career. There are three key elements of our school’s teaching that have had a lasting impact on me. First, the emphasis on foundational work. Our department has a strong commitment to offering a diverse curriculum while always focusing on the core knowledge a political scientist should have – knowledge of European and Greek history, political philosophy and theory, electoral and party systems. Secondly, a commitment to its students. I was able to forge relationships with my teachers and they gave me the opportunity to hone my skills and fully embrace the principles of social research. Thirdly, the sense of community. I made lifelong friends, my crew. We were together for four incredibly meaningful years. While we took different paths, we continued to support each other, still live by the same principles, and offer the best of ourselves to our society. Maybe I was lucky, but we all happened to be at the right place at the right time and that place was Panteion and the Political Science department. Today, 15 years after my graduation and a few more degrees, I am an Associate Director at one of the most prestigious research organizations in the U.S. and the youngest woman to hold this position. I supervise research on the news and information environment by exploring Americans’ news attitudes and habits, the state of the news media industry and how people encounter and engage with news online. I am proud of my alma mater and I often attribute much of my success to those early years." - Katerina Eva Matsa (2006 Alumna)

 

triantafyllou1

"Η εισαγωγή μου στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας το 1999 ήταν η αρχή μιας ακαδημαϊκής διαδρομής γεμάτη γνώσεις και δεξιότητες. Το καλά οργανωμένο ακαδημαϊκό πρόγραμμα και οι διδάσκοντες του τμήματος με βοήθησαν να αποκτήσω τα εφόδια να ανταπεξέλθω με επιτυχία στις μελλοντικές προκλήσεις, τόσο ακαδημαϊκές, όσο και επαγγελματικές. Μετά την αποφοίτηση από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας συνέχισα τις σπουδές μου σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο του Essex στη Μεγάλη Βρετανία. Επίσης, παράλληλα με τις επαγγελματικές εργασίες εκπονώ και την Διδακτορική μου Διατριβή. Κατά την διάρκεια της μεταπτυχιακής μου εξειδίκευσης συνειδητοποίησα ότι το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, μου προσέφερε θεμελιακές βάσεις απαραίτητες για την περαιτέρω εμβάθυνση του αντικειμένου μου, που είναι τα πολιτικά κόμματα, οι εκλογές και οι δημοσκοπήσεις. Εργάζομαι τα 12 τελευταία χρόνια στο Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε μια θέση που ταιριάζει απόλυτα με το αντικείμενο των σπουδών μου. Η διοργάνωση εκδηλώσεων, η σύνταξη ενημερωτικών σημειωμάτων για θέματα της επικαιρότητας, καθώς και δελτίων τύπου, η διαχείριση των social media του Υπουργείου είναι μερικές μόνο από τις αρμοδιότητες που μου έχουν ανατεθεί κατά καιρούς όλα αυτά τα χρόνια στον εργασιακό μου χώρο. Οι σφαιρικές γνώσεις που απέκτησα κατά την διάρκεια των σπουδών μου αποτέλεσαν βασικά εχέγγυα για την εκπλήρωση οποιοδήποτε καθηκόντων μου ανατέθηκαν. Θεωρώ ότι το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας αποτελεί ένα καλά οργανωμένο προπτυχιακό τμήμα, ανάλογο με τα αντίστοιχα τμήματα του εξωτερικού. - Μεταξία Τριανταφύλλου (απόφοιτη 2004)

panteion KPE banner

radio banner

panteion KENI banner

panteion ESP banner

erasmus banner

panteion ELKE banner

diaugeia

Επικοινωνία

+30 210 9201386,  +30 210 9201043

 Η Γραμματεία δέχεται κάθε ΤΡΙΤΗ

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
ώρα 10.00' – 13.00'   Λεωφ. Συγγρού 136, 176 71 Καλλιθέα