logo right GR 1

Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Εισαγωγή στις σπουδές Φύλου

 Mimes x office document icon ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Προπτυχιακά
ΕΞΑΜΗΝΟ : ΕΑΡ - Γ'/Δ' ΕΤΟΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Μάθημα
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ : ΕΕ
ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ : 3
ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Μ. Στρατηγάκη
   
ΚΩΔΙΚΟΣ 110532  

Περιγραφή

1.            Φύλο και Σύγχρονη Κοινωνική Θεωρία Τμήμα Κοινωνιολογίας

2.            Ανθρωπολογία του Φύλου, Τμ. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας

3.            Φύλο και Κοινωνική Πολιτική, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής

4.            Φύλο και απασχόληση, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής

5.            Φύλο στη Μετανάστευση, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής

6.            Φύλο και νέες τεχνολογίες, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής

7.            Ιστορικά και Νεότερα Φεμινιστικά κινήματα, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής

8.            Φύλο και ΜΜΕ Τμήμα ΕΜΠΟ

9.            Φύλο και Κινηματογράφος, Τμήμα ΕΜΠΟ

10.         Ακροδεξιά και Φύλο, Τμήμα Ψυχολογίας

11.  Φύλο και αγροτικός χώρος Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής

Σκοποί-Μαθησιακά αποτελέσματαΣτόχοι του µαθήµατος είναι: Η εισαγωγή σε βασικά ζητήµατα που έθεσαν οι Σπουδές Φύλου σε σχέση µε την παραγωγή και τη διδασκαλία της επιστηµονικής γνώσης· η εισαγωγή στην οπτική του φύλου στα διάφορα επιστημονικά πεδία· με την επιτυχή ολοκλήρωση του µαθήµατος οι φοιτήτριες και οι φοιτητές θα είναι σε θέση: Να κατανοήσουν το ζήτηµα του φύλου και να αποκτήσουν µια κριτική στάση για τις προσωπικές τους έµφυλες αναπαραστάσεις, αλλά και για τον τρόπο και τις πρακτικές που αυτές συγκροτήθηκαν, να κατανοήσουν την έµφυλη παραγωγή της επιστηµονικής γνώσης και των πρακτικών αναπαραγωγής της, να εξοικειωθούν µε τα θέµατα που έθεσαν οι Σπουδές Φύλου σε σχέση µε την παραγωγή και τη διδασκαλία της επιστηµονικής γνώσης, να εξοικειωθούν µε την οπτική του φύλου σε διάφορα επιστηµονικά πεδία

Βιβλιογραφία ― Προτεινόμενα: Connell, R.W. (2006).Το Κοινωνικό Φύλο. Μτφ. Ε. Κοτσυφού. Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο. ― Αθανασίου, Α. (2006) (Επιµ., εισαγωγή). Φεµινιστική Θεωρία και Πολιτισµική Κριτική, Αθήνα: Νήσος.

Βαλσαµίδου, Λίνα. «Φύλο και σεξουαλικότητα στις ελληνικές τηλεοπτικές κωµικές σειρές». Από την Τηλεόραση στα Νέα Μέσα και Ελληνική Κοινωνία. Επιµ. ΤέσσαΔουλκέρη. Αθήνα: Παπαζήσης, 2014. 87-115.

Barthes, Roland. “Myth Today.” Cultural Theory and Popular Culture. Ed. JohnStorey. NewJersey: PrenticeHall, 1998. 109–118.

Butler, Judith. «Παραστασιακές επιτελέσεις και συγκρότηση του φύλου: Δοκίµιο πάνω στη φαινοµενολογία και τη φεµινιστική θεωρία». Φεµινιστική θεωρία και πολιτισµική κριτική Επιµ. Αθηνά Αθανασίου. Μτφ. Π. Μαρκέτου, Μ. Μηλιώρη, Αιµ. Τσεκένης. Αθήνα: Νήσος, 2006. 381-407.

Crawford, J. & Unger, R. (2006). Women and Gender: A feminist Psychology. Boston: McGrawHill.

Δουλκέρη, Τέσσα. Η ισότητα των δύο φύλων και ΜΜΕ. Αθήνα: Παπαζήσης, 1990.

Δουλκέρη, Τέσσα. Κοινωνιολογια της διαφηµισης. Αθήνα: Παπαζήσης, 2001.

Harding, S. (1991). Whose science? Whose knowledge? Thinking from women’s lives. MiltonKeynes: OpenUniversityPress.

Helgeson, V. (2011). Psychology of Gender. N. York: Psychology Press.

Kaklamanidou, Betty. “The Mythos of Patriarchy in the X-Men Films”. The 21st Century Superhero: Essays on Gender, Genre and Globalization. Επιµ. Richard. J. Gray II &BettyΤµήµαΔηµοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ)

Κοντζαϊβάζογλου, Ιορδάνης. «Στερεότυπα που αφορούν το φύλο στην πολιτική διαφήµιση. Η περίπτωση της εκλογικής περιφέρειας Α’ Θεσσαλονίκης. Από την Τηλεόραση στα Νέα Μέσα και Ελληνική Κοινωνία. Επιµ. Τέσσα Δουλκέρη. Αθήνα: Παπαζήσης, 2014. 183-213.

Laqueur, Thomas. «Για τη γλώσσα και τη σάρκα». Κατασκευάζοντας το φύλο: Σώµα και κοινωνικό φύλο από τους αρχαίους Έλληνες έως τον Φρόιντ. Mτφ. Πελαγία

Μαρκέτου. Αθήνα: Πολύτροπον, 2003. 33-61.

Μποβουαρ Σιμόν, (1945, 2009) Το Δεύτερο Φύλο, εκδόσεις Μεταίχμιο

Ντρενογιάννη, Ε., Σέρογλου, Φ. &Τρέσσου, Ε. (2007) (Επιµ.). Φύλο και εκπαίδευση: Μαθηµατικά, φυσικές επιστήµες και νέες τεχνολογίες. Αθήνα: Καλειδοσκόπιο.

ΑξιολόγησηΗ παρακολούθηση των διαλέξεων είναι προαιρετική. Η εκπόνηση εργασίας είναι προαιρετική. Ο βαθμός της επιτυχούς εργασίας προστίθεται στον βαθμό της επιτυχούς εξαμηνιαίας εξέτασης του/της φοιτητή/-τριας, μετατρεπόμενος σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα: βαθμός εργασίας πέντε έως έξι (5-6) ισούται με ένα (1), βαθμός επτά έως οκτώ (7-8) με δύο (2) και βαθμός εννέα έως δέκα (9-10) με τρεις (3) μονάδες εξαμηνιαίου βαθμού. Ο βαθμός της ΕΔΜ σημειώνεται ιδιαιτέρως στο γραπτό των εξετάσεων. Η εξέταση του μαθήματος γίνεται γραπτά χωρίς χρήση βιβλίων και σημειώσεων.

 

  

 

Πιστοποιήσεις

Ruth Benedict

sertif

 

Πολιτική & Οδηγίες

Εικόνες

Επικοινωνήστε

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τηλ.: +30 210 920 1386, +30 210 920 1043
Email: polhist'@'panteion.gr

Τοποθεσία

Λεωφ. Συγγρού 136, 176 71 Καλλιθέα