Συνδικάτα και συλλογικές σχέσεις στην Ελλάδα

 Mimes x office document icon ΠΣ : Προπτυχιακό
ΕΞΑΜΗΝΟ : ΧΕΙΜ - Γ' ΕΤΟΣ, Δ' ΕΤΟΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Μάθημα
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ : ΕΕ
ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ : 3
ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Ιωάννης Κουζής
   
ΚΩΔΙΚΟΣ 110513  

ΠεριγραφήI. Έννοια και ρόλος των συλλογικών εργασιακών σχέσεων ― Η έννοια των συλλογικών εργασιακών σχέσεων και η επίδρασή τους στη λειτουργία των ατομικών εργασιακών σχέσεων. Ο ρόλος των συλλογικών εργασιακών σχέσεων στην άμβλυνση των ανισοτήτων στην αγορά εργασίας. Θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα και συλλογικά εργασιακά δικαιώματα. Η διαχρονική εξέλιξη του περιεχομένου των συλλογικών εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα. 

II. Ο ρόλος των συνδικάτων και τα σύγχρονα χαρακτηριστικά του ελληνικού συνδικαλιστικού κινήματος ― Τα συνδικάτα ως συλλογική έκφραση της εργασίας στον διεθνή και στον ελληνικό χώρο. Οι θεωρίες περί συνδικάτων. Ιδεολογικά ρεύματα στο διεθνές συνδικαλιστικό κίνημα. Συνδικάτα και κοινωνικός κορπορατισμός. Η αυτονομία των συνδικάτων. Η σχέση συνδικάτων και πολιτικών κομμάτων.  Η συνδικαλιστική πυκνότητα και οι παράγοντες της εξέλιξής της. Τα σύγχρονα χαρακτηριστικά του ελληνικού συνδικαλιστικού κινήματος. Η συζήτηση για το μέλλον των συνδικάτων.

ΙΙΙ. Η άσκηση της συνδικαλιστικής δράσης στην ΕλλάδαΤο συνδικαλιστικό δικαίωμα ως θεμελιώδες κοινωνικό και συνταγματικό δικαίωμα. Το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία του συνδικαλισμού. Συνδικαλιστικές ελευθερίες. Οργανωτική δομή του ελληνικού συνδικαλιστικού κινήματος.

IV. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας στην Ελλάδα ― Η έννοια  και ο ρόλος των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Η συλλογική διαπραγμάτευση ως θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα. Το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.  Το σύστημα επίλυσης των συλλογικών διαφορών με τους θεσμούς της μεσολάβησης και της διαιτησίας. Οι αλλαγές κατά την περίοδο της κρίσης.

V. Ο θεσμός της απεργίας στην Ελλάδα ― Έννοια και μορφές της απεργίας. Η απεργία ως θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα. Οι όροι άσκησης του απεργιακού δικαιώματος. Ο θεσμός της ανταπεργίας. Η εξέλιξη των απεργιών στην Ελλάδα.

Σκοποί-Μαθησιακά αποτελέσματα ― Αναμένεται ότι με την ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές/-τριες θα είναι σε θέση: Να προσδιορίζουν την έννοια και το περιεχόμενο των συλλογικών εργασιακών σχέσεων στο ευρύτερο πεδίο των κοινωνικών δικαιωμάτων· να κατανοούν την σημασία των συλλογικών εργασιακών σχέσεων στην διαμόρφωση των πολιτικών στην αγορά εργασίας και στην άμβλυνση των ανισοτήτων που την χαρακτηρίζουν· να κατανοούν τις θεωρίες περί συνδικάτων και να αξιολογούν τον ρόλο τους       στην ιστορική τους διάσταση· να κατανοούν τα χαρακτηριστικά των συλλογικών εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα· να εξετάζουν την διαχρονική και σύγχρονη λειτουργία των συλλογικών εργασιακών σχέσεων στον ελληνικό χώρο.

Βιβλιογραφία ― Ελληνόγλωσση

Ζαμπαρλούκου Σ(1997): Κράτος και εργατικός συνδικαλισμός στην Ελλάδα 1936-1990, Σάκκουλας, Αθήνα

ΙΝΕ/ΓΣΕΕ(2010-16): Το απεργιακό φαινόμενο στην Ελλάδα, Μελέτες/Τεκμηρίωση, Αθήνα

Ιωάννου Χ(1989): Μισθωτή απασχόληση και συνδικαλισμός στην Ελλάδα, Αθήνα, Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών

Καζάκος Α(2013): Συλλογικό εργατικό δίκαιο, Σάκκουλας, Αθήνα

Καρακιουλάφη Χ(2012): Εργασιακές σχέσεις: Θεωρητικές προσεγγίσεις και εμπειρικά ζητήματα, Παπαζήσης Αθήνα

Κασιμάτη Κ, επιμ(1997): Το ελληνικό συνδικαλιστικό κίνημα στο τέλος του 20ου αιώνα, Αθήνα, Gutenberg

Κατσανέβας Θ(1994): Το σύγχρονο συνδικαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα, Αθήνα, Λιβάνης

Κουζής Γ(2007): Τα χαρακτηριστικά του ελληνικού συνδικαλιστικού κινήματος: Αποκλίσεις και συγκλίσεις με τον ευρωπαϊκό χώρο, Αθήνα, Gutenberg

Κουκουλές Γ(1984): Ελληνικά συνδικάτα: Οικονομική αυτοδυναμία και εξάρτηση, Οδυσσέας, Αθήνα

Κουκιάδης Ι(2017): Εργατικό δίκαιο: Συλλογικές εργασιακές σχέσεις, Σάκκουλας, Αθήνα/Θεσσαλονίκη

Λεβέντης Γ(2007): Συλλογικό εργατικό δίκαιο, Δελτίο Εργατικής Νομοθεσίας, Αθήνα

Μαυρογορδάτος Γ(1988): Μεταξύ Πιτυοκάμπη και Προκρούστη: Οι επαγγελματικές οργανώσεις στη σημερινή Ελλάδα, Οδυσσέας, Αθήνα

Μητρόπουλος Α(1989): Θεωρητικά ζητήματα του συνδικαλιστικού κινήματος, Σάκκουλας Αθήνα/Κομοτηνή

-Μοσχονάς Α(2003): Ελληνικό συνδικαλιστικό κίνημα και ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, Αθήνα, Τυπωθήτω

Μπιθυμήτρης Γ (2017): Αγορά, τάξη, κοινωνία: Αναζητώντας την ταυτότητα του συνδικαλιστικού κινήματος, Αθήνα, Gutenberg

Παλαιολόγος Ν(2004): Εργασία και συνδικάτα στον 21ο αιώνα, ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, Μελέτες αρ.24, Αθήνα

Φόστερ Ο(1978): Ιστορία του παγκόσμιου συνδικαλιστικού κινήματος, Εταιρεία Ελληνικού Βιβλίου, Αθήνα

Συναφή ελληνόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά ― Δελτίον Εργατικής ΝομοθεσίαςΕπιθεώρηση Εργασιακών ΣχέσεωνΕπιθεώρηση Εργατικού ΔικαίουΚοινωνική ΠολιτικήΚοινωνική Συνοχή και ΑνάπτυξηΜελέτες/Τεκμηρίωση ΙΝΕ/ΓΣΕΕΤο Βήμα των Κοινωνικών Επιστημών

Αξιολόγηση ― Η παρακολούθηση των διαλέξεων είναι προαιρετική. Η εκπόνηση εργασίας είναι προαιρετική. Ο βαθμός της επιτυχούς εργασίας προστίθεται στον βαθμό της επιτυχούς εξαμηνιαίας εξέτασης του/της φοιτητή/-τριας, μετατρεπόμενος σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα: βαθμός εργασίας πέντε έως έξι (5-6) ισούται με ένα (1), βαθμός επτά έως οκτώ (7-8) με δύο (2) και βαθμός εννέα έως δέκα (9-10) με τρεις (3) μονάδες εξαμηνιαίου βαθμού. Η εξέταση του μαθήματος γίνεται προφορικά.

 

  

 

panteion KPE banner

panteion KENI banner

panteion ESP banner

erasmus banner

panteion ELKE banner

diaugeia

Επικοινωνία

+30 210 9201386,  +30 210 9201043

 Η Γραμματεία δέχεται κάθε ΤΡΙΤΗ

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
ώρα 10.00' – 13.00'   Λεωφ. Συγγρού 136, 176 71 Καλλιθέα