Θεωρίες της πολιτικής: πολιτεία, πολίτες και πολιτική στα "Πολιτικά" του Αριστοτέλη

 Mimes x office document icon ΠΣ : Προπτυχιακό
ΕΞΑΜΗΝΟ : ΕΑΡ - Α' ΕΤΟΣ, Β' ΕΤΟΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Μάθημα
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ : ΥΕ
ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ : 3
ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Στέφανος Δημητρίου
   
ΚΩΔΙΚΟΣ 110536  

Περιγραφή ― Το μάθημα αφορά τις θεμελιώδεις έννοιες της πολιτικής φιλοσοφίας και επιστήμη, όπως είναι η πολιτεία, το πολίτευμα, η ισονομία, η ισοπολιτεία, η πολιτική ελευθερία, η κυριαρχία, το Σύνταγμα, καθώς και άλλες, έτσι όπως αυτές ορίζονται στα «Πολιτικά» του Αριστοτέλη. Θα αναλυθεί ο τρόπος με τον οποίο ο Αριστοτέλης κατατάσσει και συγκρίνει τα διάφορα πολιτεύματα, καθώς και το επιχείρημα με το οποίο προκρίνει το δημοκρατικό πολίτευμα, δηλαδή την εύνομη δημοκρατική πολιτεία του κοινού συμφέροντος.

Σκοποί-Μαθησιακά αποτελέσματα ― Η άσκηση των φοιτητών και των φοιτητριών στην κριτική ανάλυση του κειμένου, στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οργανώνεται και αναπτύσσεται το κύριο επιχείρημα,, η οικείωση των θεμελιωδών εννοιών της πολιτικής φιλοσοφίας και πολιτικής επιστήμης. Τρόπος διδασκαλίας: Η εκ του σύνεγγυς κριτική ανάγνωση και ανάλυση του κειμένου.

Αξιολόγηση ― Τελική γραπτή εξέταση, καθώς και ο διάλογος στο μάθημα, πάντοτε με αντικείμενο τα προβλήματα – και ο τρόπος με τον οποίον αυτά τίθενται –  στο ίδιο το κείμενο.

Βιβλιογραφία ― Wolfganc Kullmann, Η πολιτική σκέψη του Αριστοτέλη, μτφ. Α. Ρεγκάκος, ΜΙΕΤ, Αθήνα 2003.

Francis Wolf, Ο Αριστοτέλης και η πολιτική, Ινστιτούτο του Βιβλίου-Μ. Καρδαμίτσα, Αθήνα 1995.

Γιώργος Κοντογιώργης, Η θεωρία των επαναστάσεων στον Αριστοτέλη, Λιβάνης, Αθήνα 1982.

Στέφανος Δημητρίου, Ελευθερία και κυριαρχία. Ελευθερία και κυριαρχία στο τρίτο βιβλίο των Πολιτικών του Αριστοτέλη, Πόλις, Αθήνα 2016.