Διδακτορικές Διατριβές

Παρουσίαση: πηγές και εργαλεία εντοπισμού επιστημονικής βιβλιογραφίας Τετάρτη 4 Μαρτίου, 16:15-18:15, Αίθουσα Παρουσιάσεων Βιβλιοθήκης

 

 

Λόγω αυξημένου ενδιαφέροντος η βιβλιοθήκη έχει την πρόθεση να επαναλάβει την παρουσίαση που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα για τις ηλεκτρονικές πηγές:

Παρουσίαση
Πηγές και εργαλεία εντοπισμού επιστημονικής βιβλιογραφίας


Τετάρτη 4 Μαρτίου, 16:15-18:15, Αίθουσα Παρουσιάσεων Βιβλιοθήκης


Η ψηφιακή εποχή έχει κατά πολύ μεταβάλλει τους τρόπους και της πηγές αναζήτησης και εύρεσης επιστημονικής βιβλιογραφίας. Η Βιβλιοθήκη του Παντείου Πανεπιστημίου προκειμένου να βοηθήσει τους φοιτητές και τους ερευνητές να ανταπεξέλθουν στο νέο αυτό περιβάλλον προσφέρει μια σύντομη παρουσίαση στις πηγές και τα εργαλεία αυτά.

Η παρουσίαση διαρκεί περίπου δύο ώρες. Αρχικά γίνεται μια εισαγωγή στο σύγχρονο εκδοτικό και ακαδημαϊκό περιβάλλον, με τις τάσεις και τα πρότυπα που κυριαρχούν. Στη συνέχεια παρουσιάζονται οι κύριες πηγές (βάσεις δεδομένων και πλατφόρμες εκδοτών), καθώς και τα εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς για να εντοπίσει βιβλιογραφία και να κατεβάσει το πλήρες κείμενο. Για τις περισσότερες πηγές η Βιβλιοθήκη πληρώνει συνδρομή. Υπάρχουν, ωστόσο, πλατφόρμες και εργαλεία ελεύθερα στο διαδίκτυο (πχ GoogleScholar).

Με την ολοκλήρωση της παρουσίασης ο φοιτητής-ερευνητής θα είναι σε θέση να γνωρίζει:

1) Ποιες πληροφοριακές πηγές είναι στη διάθεσή του (συνδρομητικές και μη)
2) Τον τρόπο που μπορεί να τις χρησιμοποιήσει, ώστε να εντοπίσει τη βιβλιογραφία που αναζητά
3) Ποιες πηγές είναι αξιόπιστες και για ποιες θα πρέπει να έχει αμφιβολίες
4) Πως να συνδυάσει όλες τις παραπάνω γνώσεις για να σχεδιάσει τη δική του στρατηγική αναζήτησης

Επιπλέον θα έχει αποκτήσει μια συνοπτική αλλά πλήρη εικόνα της παραγωγής και διακίνησης της επιστημονικής πληροφορίας στο σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον.

 

Από τη Βιβλιοθήκη,
Ιωάννης Λαγαμτζής / Ioannis Lagamtzis


ΥΓ: Επισυνάπτεται συνοπτικός οδηγός του Mendeley για όσους δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν το σεμινάριο αυτής της βδομάδας.


ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ / PANTEION UNIVERSITY
Βιβλιοθήκη - Library

panteion KPE banner

panteion KENI banner

panteion ESP banner

erasmus banner

panteion ELKE banner

diaugeia

Επικοινωνία

+30 210 9201386,  +30 210 9201043

 Η Γραμματεία δέχεται κάθε ΤΡΙΤΗ

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
ώρα 10.00' – 13.00'   Λεωφ. Συγγρού 136, 176 71 Καλλιθέα