Διδακτορικές Διατριβές

Παρουσίαση: Εργαλείο διαχείρισης βιβλιογραφίας Mendeley - Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου, 16:15-18:15, Αίθουσα Παρουσιάσεων Βιβλιοθήκης

 

 

 

Εργαλείο διαχείρισης βιβλιογραφίας Mendeley

 

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου, 16:15-18:15, Αίθουσα Παρουσιάσεων Βιβλιοθήκης

 

Η συγκέντρωση και η διαχείριση της βιβλιογραφίας κατά τη συγγραφή μιας επιστημονικής εργασίας είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ερευνητικού έργου. Το στάδιο αυτό απαιτεί αρκετό χρόνο και προσπάθεια από μέρους του ερευνητή. Στον παλιό παραδοσιακό τρόπο χρησιμοποιούνταν καρτέλες αποδελτίωσης, ενώ αργότερα ένα απλό αρχείο wordή μια άλλη πιο περίπλοκη εφαρμογή μπορούσε να κάνει την ίδια δουλειά.

Στο σύγχρονο ψηφιακό κόσμο έχουν αναπτυχθεί εξειδικευμένα εργαλεία αποκλειστικά για το σκοπό αυτό. Σε κάποια η πρόσβαση γίνεται με συνδρομή, ενώ άλλα είναι ελεύθερα, τουλάχιστον στη βασική χρήση τους. Ανάμεσα στα πιο διαδεδομένα είναι το Endnote, το Zoteroκαι το Mendeley. Αν και υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους, οι βασικές λειτουργίες είναι οι ίδιες. Μαθαίνοντας τον τρόπο λειτουργίας του ενός μπορεί κανείς εύκολα να εξοικειωθεί με τα υπόλοιπα.

  

Η βιβλιοθήκη θα προσφέρει μια εισαγωγή στο εργαλείο Mendeley. Η επιλογή του εργαλείου αυτού έγινε επειδή είναι ελεύθερο και γιατί αναπτύσσεται ταχύτατα, προσφέροντας συνέχεια νέες δυνατότητες και λειτουργίες. Επιπλέον, επειδή ανήκει σε μια ισχυρή εκδοτική επιχείρηση (Elsevier) η υποστήριξη και η συνέχεια του εργαλείου για τα επόμενα χρόνια φαίνεται εξασφαλισμένη.

Στην παρουσίαση θα δούμε και τις δύο εκδοχές του εργαλείου: της onlineκαι της εγκαταστημένης εφαρμογής στον υπολογιστή. Θα εξηγηθούν όλα τα χαρακτηριστικά και θα γίνει επίδειξη βήμα προς βήμα του τρόπου που μπορούμε να δημιουργήσουμε μια βιβλιοθήκη και μια εγγραφή. Παράλληλα θα δούμε όλους τους τρόπους που μπορούμε να διαχειριστούμε τη βιβλιογραφία και τις εγγραφές μας, καθώς και τις διάφορες ρυθμίσεις που μπορούμε να κάνουμε. Ολοκληρώνοντας θα γίνει επίδειξη της δυνατότητας που μας δίνει το εργαλείο να εισάγουμε παραπομπές στο κείμενό μας και να προσθέσουμε αυτόματα όλη τη βιβλιογραφία μας στο τέλος του.

 

 

Ιωάννης Λαγαμτζής / Ioannis Lagamtzis

ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ / PANTEION UNIVERSITY

Βιβλιοθήκη - Library

panteion KPE banner

panteion KENI banner

panteion ESP banner

erasmus banner

panteion ELKE banner

diaugeia

Επικοινωνία

+30 210 9201386,  +30 210 9201043

 Η Γραμματεία δέχεται κάθε ΤΡΙΤΗ

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
ώρα 10.00' – 13.00'   Λεωφ. Συγγρού 136, 176 71 Καλλιθέα