logo right GR 1

Επιλέξτε τη γλώσσα σας

 

ΠΩΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ-ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΤΗΣ ‘ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ’

 Mimes x office document icon ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Μεταπτυχιακά
ΕΞΑΜΗΝΟ : ΧΕΙΜ - 1ο ΕΞΑΜ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Μάθημα
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ :  
ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ :  
ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Γιάννης Βούλγαρης
  ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ 
ΚΩΔΙΚΟΣ 11Μ247  

Παρά τον πληθωριστικό λόγο περί των εθνικών παθογενειών ή των επιτευγμάτων, της ιδιαιτερότητας ή της κανονικότητα, η «εικόνα της Ελλάδας» που διακινείται στον δημόσιο αλλά και τον επιστημονικό λόγο, είναι ιδιαίτερα συγκεχυμένη. Το Μάθημα επιδιώκει να αναδείξει, να αναλύσει και να εξετάσει κριτικά τα «ερμηνευτικά σχήματα» τα οποία προτάθηκαν για την κατανόηση της θέσης και της πορείας της Ελλάδας στη σύγχρονη εποχή – δηλαδή από τη σύσταση του ελληνικού κράτους ως σήμερα.
   Εξετάζουμε τα ερμηνευτικά σχήματα που εμφανίστηκαν μεταπολιτευτικά, αλλά ταυτόχρονα ανατρέχουμε στη γενεαλογία τους. Συγκεκριμένα θα εξετάσουμε (α) το (νεο) μαρξιστικό παράδειγμα που διαμορφώθηκε στην πρώτη μεταπολιτευτική φάση και άσκησε μεγάλη επιρροή επί μακρόν. Είχε ως άξονα την αντίθεση κέντρο vs περιφέρεια και κατανόησε την Ελλάδα υπό το πρίσμα της εξάρτησης και της υπανάπτυξης. (β) το φιλελεύθερο– εκσυγχρονιστικό παράδειγμα που παρουσιάστηκε την ίδια περίπου περίοδο και εξελίχθηκε συμβαδίζοντας με το προηγούμενο. Είχε ως άξονα την αντίθεση εκσυγχρονισμός vs παράδοση, και αντιμετώπισε την ελληνική περίπτωση υπό το πρίσμα της καθυστέρησης. (γ) το πολιτισμικό παράδειγμα  που περιλαμβάνει πολύ διαφορετικές μεταξύ τους ερμηνείες οι οποίες όμως εστιάζουν σε πολιτισμικούς παράγοντες (ρόλος ορθοδοξίας, καχεξία ελληνικού αστικού πολιτισμού).
   Η ανάλυση των ανωτέρω παραδειγμάτων θα επιδιώξει να διαπιστώσει κατά πόσο βρισκόμαστε σε μια «κρίση παραδείγματος» καθώς τα προηγούμενα έχουν αμφισβητηθεί, αλλά οι κριτικές και τα νέα τεκμήρια δεν έχουν ενσωματωθεί συνειδητά και μεθοδικά σε ένα νέο παράδειγμα. Στόχος του μαθήματος είναι να αναδείξει τις κατευθύνσεις για την επεξεργασίας αυτού του νέου παραδείγματος το οποίο θα συνθέτει αφενός τις νεώτερες γνώσεις για την «ελληνική περίπτωση» που έχει παραγάγει η σύγχρονη ελληνική ιστοριογραφία, αφετέρου τις νέες θεωρίες της ιστορικής κοινωνιολογίας και της πολιτικής επιστήμης που επικρατούν σήμερα υπό το φως της παγκοσμιοποίησης.

    

Πιστοποιήσεις

Ruth Benedict

sertif

 

Πολιτική & Οδηγίες

Εικόνες

Επικοινωνήστε

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τηλ.: +30 210 920 1386, +30 210 920 1043
Email: polhist'@'panteion.gr

Τοποθεσία

Λεωφ. Συγγρού 136, 176 71 Καλλιθέα