logo right GR 1

Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Εισαγωγή στην εκλογική κοινωνιολογία

 Mimes x office document icon ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Προπτυχιακά
ΕΞΑΜΗΝΟ : ΧΕΙΜ - Α' ΕΤΟΣ, Β' ΕΤΟΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Μάθημα
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ : ΥΕ
ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ : 3
ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Β. Γεωργιάδου
   
ΚΩΔΙΚΟΣ 110343  

Περιγραφή ― Το γνωστικό ενδιαφέρον του μαθήματος επικεντρώνεται στη μελέτη και την ανάλυση της εκλογικής συμπεριφοράς. Θα εστιάσουμε στο πώς διαμορφώνονται οι εκλογικές προτιμήσεις, πότε και γιατί μεταβάλλονται οι κομματικές επιλογές των εκλογέων, γιατί ολοένα και περισότεροι εκλογείς εμφανίζονται αναποφάσιστοι σε σχέση με το ποιο κόμμα θα ψηφίσουν, γιατί αυξάνεται η αποχή. Επιπλέον, μας ενδιαφέρει να αναδείξουμε το κοινωνικό-οικονομικό, πολιτισμικό και συναισθηματικό υπόβαθρο των εκλογικών προτιμήσεων των ψηφοφόρων.

Η ανάπτυξη της εκλογικής έρευνας θα εξεταστεί υπό το πρίσμα των θεωρητικών και ιστορικών υποδειγμάτων (“σχολών”) της εκλογικής συμπεριφοράς. Oι σχολές της εκλογικής συμπεριφοράς θέτουν στο επίκεντρο της ανάλυσης ζητήματα που αναφέρονται στους παράγοντες της αποκρυστάλλωσης της εκλογικής προτίμησης, στις προϋποθέσεις της κομματικής ταύτισης, αλλά και στις αιτίες της εκλογικής μεταστροφής. Aναζητώντας απαντήσεις στο ερώτημα «Ποιος ψηφίζει τι, ποιον και γιατί», έμφαση θα δοθεί στην παρουσίαση του μικρο-κοινωνιολογικού μοντέλου (σχολή Columbia), του μακρο-κοινωνιολογικού υποδείγματος (θεωρία των διαιρετικών τομών), του κοινωνικο-ψυχολογικού εξηγητικού μοντέλου (σχολή Michigan) της εκλογικής συμπεριφοράς, καθώς και στη θεωρία της ορθολογικής επιλογής (rational choice theory).

Επίσης, το γνωστικό ενδιαφέρον μας θα στραφεί σε νεότερες προσεγγίσεις της εκλογικής έρευνας, όπως στη λεγόμενη “θεματική ψήφο” (issue voting) και την “οικονομική ψήφο” (economic voting), προκειμένου να μελετηθεί το περιεχόμενο και η κατεύθυνση των παρατηρούμενων μεταβολών στην εκλογική συμπεριφορά.

Σκοποί ― Εξοικείωση των φοιτητών/τριών με το εκλογικό φαινόμενο, τα επίπεδα στα οποία αυτό εκτυλίσσεται (εθνικό-ευρωπαϊκό-τοπικό), το θεσμικό πλαίσιο που το διέπει (π.χ. εκλογικά συστήματα) σε εθνικό και ευρωπαϊκό/συγκριτικό πλαίσιο.

Απόκτηση θεωρητικών γνώσεων, αναλυτικών και τεχνικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων για την κατανόηση των εκλογικών γεγονότων και την ανάλυση της εκλογικής συμπεριφοράς. Όξυνση της κριτικής, αναλυτικής και συνθετικής σκέψης για την κατανόηση και ανάλυση των πολιτικών και εκλογικών συμπεριφορών.

Μαθησιακά αποτελέσματα ― Οι συμμετέχοντες/ουσες στο μάθημα να αντιληφθούν την κομβική σημασία των εκλογών στις σύγχρονες δημοκρατίες και να διακρίνουν τις συνθήκες (κοινωνικές, οικονομικές, συναισθηματικές, κ.ά.) που οδηγούν τους εκλογείς στην επιβεβαίωση/σταθερότητα ή στη μεταβλητότητα/αστάθεια των εκλογικών τους προτιμήσεων, καθώς και στην αναζήτηση και χρήση δεδομένων για την ανάλυση  της εκλογικής συμπεριφοράς.

     Βιβλιογραφία ― Βασιλική Γεωργιάδου & Αναστασία Καφέ, Εκλογική Συμπεριφορά, Παπαδόπουλος 2018.

     Anthony Downs, Οικονομική Θεωρία της Δημοκρατίας, Παπαζήσης, Αθήνα 1997. 

     Nonna Mayer κ.ά., Εκλογική Συμπεριφορά. Ιστορικές διαδρομές και μοντέλα ανάλυσης, Σαββάλας, Αθήνα 2005.

     Rudolf Wildenmann, Η Εκλογική Έρευνα. Συμπεριφορά του εκλογικού σώματος και ανάλυση εκλογών, Παπαζήσης, Αθήνα 1998.

Αξιολόγηση ― Ι) Γραπτή τελική εξέταση. Στη διαδικασία αυτή μπορούν να μετάσχουν όσοι/ες φοιτητές/τριες έχουν δηλώσει το μάθημα. ΙΙ) Συμμετοχή σε γραπτή εξέταση προόδου. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι φοιτητές/τριες που έχουν αναλάβει την εκπόνηση εργασίας και την παρουσίασή της στο μάθημα.

Ηλ. σελίδα μαθήματος ― Ηλεκτρονικό αμφιθέατρο (eclass)

https://openeclass.panteion.gr/courses/TMB242/

  

 

Πιστοποιήσεις

Ruth Benedict

sertif

 

Πολιτική & Οδηγίες

Εικόνες

Επικοινωνήστε

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τηλ.: +30 210 920 1386, +30 210 920 1043
Email: polhist'@'panteion.gr

Τοποθεσία

Λεωφ. Συγγρού 136, 176 71 Καλλιθέα