logo right GR 1

Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Κοινωνική θεωρία. Εισαγωγή

 Mimes x office document icon ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Προπτυχιακά
ΕΞΑΜΗΝΟ : ΧΕΙΜ - Α΄ ΕΤΟΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Μάθημα
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ : ΥΠ
ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ : 3
ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Στ. Δημητρίου
   
ΚΩΔΙΚΟΣ 110005  

Περιγραφή  ― Περιεχόμενο του μαθήματος είναι η προβληματική του κοινωνικού συμβολαίου στην νεώτερη πολιτική θεωρία και φιλοσοφία. Η συζήτηση τοποθετείται εξαρχής στο πλαίσιο της σχολής του νεώτερου Φυσικού Δικαίου, ενώ γίνεται μια προκαταρκτική σύγκριση με την αρχαία σύγκρουση μεταξύ κλασικής πολιτικής φιλοσοφίας και σοφιστικής σχετικά με την προέλευση της πολιτικής κοινωνίας. Το κύριο μέρος του μαθήματος αφιερώνεται στην παρουσίαση των θεωριών κοινωνικού συμβολαίου στους Χομπς, Λοκ και Ρουσσώ. Στο πλαίσιο αυτό, σημαντικό ρόλο παίζει η εκ του σύνεγγυς μελέτη και συζήτηση επιλεγμένων αποσπασμάτων από τον Λεβιάθαν (Χομπς) τη Δεύτερη Πραγματεία για την Κυβέρνηση (Λοκ) και το Κοινωνικό Συμβόλαιο του Ρουσσώ.

Σκοποί-Μαθησιακά αποτελέσματα ― Τα επιδιωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα συνίστανται στο να κατανοήσουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες θεμελιώδεις έννοιες και αρχές της πολιτικής νεωτερικότητας, όπως αυτές αποκρυσταλλώνονται μέσα σε θεμελιώδη επίσης προβλήματα, όπως η θεμελίωση του νεωτερικού κράτους, η νομιμοποίηση της κρατικά οργανωμένης πολιτικής κοινωνίας, η εσωτερική κρατική κυριαρχία, η έννοια του γενικού συμφέροντος, η ασφάλεια και οι κρατικές της εγγυήσεις, το ιδιοκτησιακό δικαίωμα, η πολιτική αυτονομία, η ελευθερία και  η ισότητα, η έννοια του πολιτικού δικαιώματος, η φιλελεύθερη και η δημοκρατική ρεπουμπλικανική παράδοση, οι διαφορές αρχαίας πόλεως και νεωτερικού κράτους, το συνταγματικό φαινόμενο και η συντακτική εξουσία και η λαϊκή κυριαρχία.

Επίσης, επιδιώκεται το να ασκηθούν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες στην εμπέδωση των ανωτέρω εννοιών μέσα από την κριτική ανάλυση και ανασυγκρότηση των παραπάνω προβλημάτων, όπως αυτά αποτυπώνονται στα αντίστοιχα πρωτογενή κείμενα.

ΒιβλιογραφίαΘεωρίες της Πολιτικής και του Κράτους (μετάφραση – εισαγωγή Αγγελίδης, Γκιούρας, Εκδ. Σαββάλας).

Rojda Azizoglu- Γιώργος Φαράκλας (επιμ.), Η δημοκρατία στην Εξορία, Νήσος, Αθήνα 2012

Στυλιανού, Ά., Θεωρίες του Κοινωνικού Συμβολαίου (Εκδ. Πόλις)

Αγγελίδης, Μ., Η Γένεση του Φιλελευθε­ρισμού. Προβλήμα­τα σύστασης του πολιτικού σε θεωρίες του κοινωνικού συμ­βoλαίου: Thomas Hobbes-John Locke, Ίδρυμα Σ. Καρά­γιωργα, Αθήνα 1994.

Αγγελίδης, Μ./Γκιούρας, Θ. (επιμ.), Θεωρίες της πολιτικής και του κράτους: Hobbes, Locke, Rousseau, Kant, Hegel, Σαβ­βάλας/Ίδρυμα Σ.Καράγιωργα, Αθήνα 2005.

Aγγελίδης, Μ., «Κυριαρχία και απόφαση», Αξιολογικά, α.τ. 16, Νήσος/Ίδρυμα Σ. Καράγιωργα 2006.

Ashcraft,R., Revolutionary Politics and Locke's ‘Two Trea­tises of Government’, Princeton University Press, 1986.

Βλάχος, Γ., «Το αίτημα της ισότητος και οι σχέσεις κρά­τους και οικονομίας εις την Πολιτειολογίαν του Hobbes και του Spinoza», Επιθεώρηση Οικονομικών και Κοινωνικών Επι­στημών, Αθήνα 1956, α. τ.3-4.

Βλάχος, Γ., «Το κοινωνικό κράτος του Rousseau», Επιθεώρηση Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, Αθήνα 1955, α.τ. 3-4.

Αξιολόγηση ― των φοιτητών και των φοιτητριών: Με τη συμμετοχή τους στο μάθημα, ασκήσεις που θα αποσκοπούν στην καλλιέργεια της κριτικής ερμηνευτικής του ικανότητας  ως προς την κατανόηση και ανάλυση των απαραίτητων για το μάθημα κειμένων, απόδοση στην τελική γραπτή εξέταση.

  

 

Πιστοποιήσεις

Ruth Benedict

sertif

 

Πολιτική & Οδηγίες

Εικόνες

Επικοινωνήστε

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τηλ.: +30 210 920 1386, +30 210 920 1043
Email: polhist'@'panteion.gr

Τοποθεσία

Λεωφ. Συγγρού 136, 176 71 Καλλιθέα